top of page

מושגים פשוטים בבורסה – אג״ח, מניה, ומדד, וקרן סל, מה זה אג"ח?

  • koldanh
  • 18 במאי
  • זמן קריאה 4 דקות

מה זה אג"ח?

לפעמים מדינה ולפעמים חברה עסקית רוצות לעשות פעולות (השקעה בכבישים, בביטחון, בציוד, בעובדים, בפיתוח טכנולוגיות, וחסר להן כסף כדי לעשות אותן.

יש שתי דרכים לגייס את הכסף החסר – לקחת הלוואה או להכניס שותפים.

אם החברה/מדינה מחליטות לקחת הלוואה, הן יכולות ללוות כסף מהבנק או מהציבור. אנחנו הציבור ואנחנו נהיה הבנק וניתן להן הלוואה, ולהלוואה הזאת קוראים איגרת חוב – או בראשי תיבות – אג״ח.

למה שנעשה את זה? כי הריבית תהיה יותר טובה מהריבית שהבנק יתן לנו.

עוד סיבה שנעשה את זה? כי אג״ח זה סחיר ואפשר לקנות ולמכור אותה מתי שנרצה, או לשמור אותה עד לפירעון ולקבל את כל הריבית.

אג"ח (איגרת חוב) היא בעצם הלוואה שאתה נותן – למדינה או לחברה.ובתמורה, הם מתחייבים להחזיר לך את הסכום עם ריבית, בזמן ובתזרים שנקבע מראש.

במה זה שונה ממניה?

  • אג"ח נחשב להשקעה סולידית יותר – כי אתה לא שותף ברווחים, אלא רק מקבל ריבית.

  • מצד שני, גם הרווח הפוטנציאלי נמוך יותר.

  • באג״ח התזרים ידוע מראש ובמניה אי אפשר לדעת אם נרוויח וכמה

  • גם אג״ח נסחרות כמו מניות בשוק ההון והמחיר שלהן יכול לרדת ולעלות, ולכן גם הוא יכול להיות תנודתי עם רווחים לא ידועים אם לא מחכים עד לפירעון

 

מה חשוב לדעת?

  • לא כל אג"ח בטוח – לחברות יש דירוגי אשראי.

  • אם הריבית במשק עולה – האג"ח שברשותך עלול להפסיד בערך (אם תמכור לפני הזמן).

טיפ פרקטי:

אם אתם מחפשים מקום "חונה" לכסף בלי תנודתיות של מניות – אג"ח ממשלתי יכול להיות אופציה.אבל גם כאן – לא משקיעים בלי להבין לאן הכסף הולך.

 

מה זו מניה?

מניה היא לא פטנט של עשירים – היא פשוט חלק קטן בבעלות על חברה.

כשאתה קונה מניה, אתה בעצם הופך לשותף בפעילות של החברה. אם החברה מצליחה – שווי המניה עולה ואתה מרוויח. אם החברה מפסידה או מאבדת אמון – גם המניה עלולה לרדת.

לדוגמה: אם אתה קונה מניה של אפל, אתה שותף זעיר באפל. ממש כך. וכשאפל מרוויחה – גם אתה מרוויח.

למה זה רלוונטי לך?

כי שוק המניות הוא אחד הכלים המרכזיים שדרכם אפשר לגרום לכסף שלך לעבוד בשבילך.בניגוד לחיסכון בבנק, ששם הכסף "ישן", מניות משקפות את הפעילות הכלכלית של העולם האמיתי.

חשוב לדעת:

  • מניה יכולה גם לרדת. השקעה במניה בודדת בלי הבנה – זה הימור.

  • ככל שאתה משקיע לטווח ארוך, הסיכון קטן משמעותית.

  • מניות נחשבות לנכס עם סיכון גבוה יותר – אבל גם עם פוטנציאל לתשואה גבוהה יותר.

  • אפשר להשקיע במדדי השוק וככה להיצמד ״לכל ההתפתחות הכלכלית״

טיפ פרקטי:

תתחיל לא בלבחור "איזו מניה לקנות", אלא בלקרוא (או בלראות את הקורס מאני טיים שמלמד כל מה שצריך לדעת על כסף).

תלמדו על קרנות סל, על ניהול אקטיבי לעומת פסיבי, על מדדי שוק

אם אתה בכל זאת רוצה לבחור מניה בודדת, תרגל להבין מה החברה עושה, ממה היא מרוויחה, והאם יש לה סיכוי לצמוח, ומה הצפי של השוק לגבי הצמיחה שלה.

וכשכבר משקיעים – עדיף לא לשים את כל הכסף במניה אחת.

יש הבדל בין להשקיע במניות ובין לסחור במניות – אני רוצה שאתם תהיו משקיעים (ואם אתם רוצים להיות גם סוחרים, זה בסדר. פשוט תקצו לזה חשבון נפרד ושימו שם סכום מסוים שאתם רוצים לשחק איתו).

 

מה זו קרן סל?

קרן סל היא חבילה של מניות או אג"חים – כמו סל קניות של השקעות שאפשר לקנות במכה אחת תחת סמבול אחד. דרך פשוטה וזולה לפזר סיכון ולהשקיע במדדים שלמים.

קרן סל (ETF – Exchange Traded Fund) היא אחת ההמצאות הכי חכמות בעולם ההשקעות.במקום לבחור מניה אחת, אתה קונה סל שלם של מניות – שמרכיב מדד מסוים, כמו ת"א 125 או S&P 500.

כלומר, השקעת אחת – ואתה מחזיק חתיכה קטנה מהמון חברות.

יש המון קרנות סל וכל אחת מהן מחזיקה אוסף של מניות אחרות לפי היגיון מסוים – רק חברות קטנות, רק חברות ענקיות, רק חברות רווחיות, רק חברות שמשלמות דיבידנדים, רק חברות אמריקאיות, רק חברות ישראליות, ברזילאיות, סיניות, הודיות, וכו׳. יש קרנות סל שבוחרות מניות מתוך סקטור מסוים – רק חברות תעופה, רק חברות בנקאות, תעשיה, טכנולוגיה, וכו׳

כמעט בכל דבר שתרצו להשקיע, מבלי לבחור מניות בודדות, מישהו כבר חשב על קרן סל כזו ובנה אותה בשבילכם. כל מה שאתם צריכים זה לחפש את השם של הקרן שמחזיקה את השוק שאתם קוצים להשקיע בו (יש אתרים כאלה וזו ממש לא בעיה ללמוד איך לעשות את זה).

 

למה זה כל כך חכם?

  • פיזור סיכון אוטומטי – אתה לא תלוי בחברה אחת.

  • דמי ניהול נמוכים – כי אין פה מנהל קרן שמנסה "להכות את השוק".

  • נגישות–  אתה קונה קרן סל כמו מניה רגילה.

  • פסיביות – לא צריך לבחור מתי למכור מניה מסוימת ומתי לקנות

למי זה מתאים?

למי שלא רוצה או לא יכול לעקוב אחרי כלכלה גלובלית או לנתח דוחות כספיים.קרן סל היא פתרון מעולה למי שרוצה "להיות בשוק", אבל בלי להמר.

 

טיפ פרקטי:

רוב הקרנות הסולידיות שצעירים מתחילים איתן הן קרנות על מדדים רחבים – כמו S&P 500 או מדד עולמי. זאת דרך פשוטה וזולה להתחיל להשקיע בלי להיות אנליסט.

 

 

מה זה מדד

מדד הוא ממוצע של קבוצת מניות (כמו תל אביב 125 או  S&P500) הוא נותן תמונת מצב כללית על שוק מסוים.

יש מדדים שהפכו להיות מאוד מפורסמים ומתייחסים אליהם כאילו הם מייצגים את השוק הכללי ויש מדדים חשובים שפחות שומעים עליהם בחדשות.

לכל מדינה יש את המדד שמייצג את התנהגות שוק המקומית המקומי אבל יש גם מדדים סקטוריאליים כמו מדד מניות הבנקים, מדד מניות הטכנולוגיה, מדד מניות התעשיה וכו׳

גם דרך בניית המדד יכולה מאוד להשפיע על ההתנהגות שלו, למשל מדד הסנופי המפורסם (S&P500) מכיל את 500 המניות הגדולות בארה״ב שלפחות פעם אחת הצהירו על רווחיות. מה שחשוב לדעת לגיו זה שמשקל כל מניה במדד הוא כגודלה בשווי שוק ביחס לאחרות, ולכן יש מניות שכשהן זזות אפילו קצת, הן מזיזות את המדד בהרבה, ויש מניות שיכולות לעלות המון ולהזיז את המדד קצת., הן מזיזות את המדד בהרבה, ויש מניות שיכולות לעלות המון ולהזיז את המדד קצת.

הנה תמונה של המדד וגודל המניות שבו

 


והנה תמונה של גרף ה S&P הרגיל, לעומת גרף ה S&P אם כל המניות בו היו באותו משקל (הקו הגבוה יותר זה המדד ״הרגיל״ ורואים שהוא ״מנצח״, כי בעשור האחרון החברות הטכנולוגיות הגדולות הפכו להיות גדולות מאוד).


גם כשאתם רוצים להשקיע בתיק של ETF ומדדי שוק גדולים, עדיין תצטרכו לחשוב קצת ולהביע דעה על העולם, וזה בסדר. תמיד בדיעבד נגלה שאם היינו עושים את הדברים קצת אחרת, היינו מרוויחים יותר. החוכמה היא להיות בשוק ולא להיות הכי טובים בשוק.

 
 
 

פוסטים אחרונים

הצג הכול
ואחרי שנתיים

חזרו אלי למשרד זוג שפגשתי לפני שנתיים וקצת. הפעם הם הגיעו שלישיה, עם התינוק הכי חמוד בעולם, ואצלי בטלפון הם עוד רשומים ״זוג לקראת חתונה״....

 
 
 
ואם היית יורש/ת מלא כסף בהפתעה

ואם היית יורש/ת מלא כסף בהפתעה, המון כסף, אבל לא ישירות לחשבון הבנק. נגיד שמה שירשת זו חברה בתחום לא מוכר אבל כתוב בצו הירושה שאסור לכם...

 
 
 

Comments


כתבו לנו

תודה רבה! נחזור אלייך בהקדם

logo_new_27_6_22-01.png

054-3977417

מודיעין, רח׳ המעיין 44 | בניין אטריום 2 -

מתחם M-DOT 

Koldanh@gmail.com

  • Facebook

© 2020 כל הזכויות שמורות לקולדן - ייעוץ ואדריכלות פיננסית בע״מ

bottom of page